Parel oorbellen

Parel oorbellen

Een speciaal soort oorbel is de parel oorbel. Dit omdat ze een bepaalt soort uitstraling over zich heen hebben die andere oorbellen niet kunnen geven.

Wat is een parel

Dat een parel mooi als oorbel is, is duidelijk, maar wat is een parel eigenlijk? Feit is dat parels van oesters komen. Bij het kopen van parel oorbellen ben je hier waarschijnlijk wel mee bekend, maar laat dit eens tot je door dringen. Een parel wordt gemaakt door een oester, waarom maakt een oester een parel? Parels ontstaan doordat er wat zand, zeewier of een parasiet in een oester komt en de oester bouwt hieromheen een parel met parelmoer om zichzelf te beschermen. Het is echter enorm zeldzaam dat dit gebeurt, in slechts 1 op de 15000 wilde oesters zit een parel.

Toch zijn er enorm veel parel oorbellen te koop. Dit komt omdat ze tegenwoordig gekweekt worden. Een geslepen bal van schelpmateriaal wordt in de oester gezet en de oester bouwt hier met zij parelmoer een parel van. Dit proces kan wel drie jaar duren.

De volgende parels worden gekweekt en worden gecultiveerde parels genoemd:

Akoya parels
Tahiti parels
Zoetwaterparels
Zuidzee parels

Echte parels zijn echter ook nog te koop bij sommige partijen, maar hier betaal je dan wel de hoofdprijs voor.

Witte parels of toch een kleur

Dat parels wit zijn lijkt een gegeven, maar ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo kun je parels krijgen in verschillende kleuren aangezien men verschillende manieren heeft om een kleur op de parel aan te brengen.

Imitatieparels

De goedkope parels zijn geen echte parels, maar namaakparels die dus niet uit oesters komen. Ze worden gemaakt van glasbolletjes met visschubben of de kern van een schelp met een laagje kunststof.

Meer dan de parel

De parel is niet het enige waar de parel oorbel uit is opgemaakt. Als het om hangers gaat moeten ze natuurlijk ook nog ergens aan hangen. Dit kan uit verschillend materiaal bestaan waaronder goud (geel of witgoud) Wanneer je voor dit materiaal kiest heb je wel meteen de duurste parel oorbellen te pakken.

Hoe duur zijn parel oorbellen

Door de zeldzaamheid van echte parels zijn deze ontzettend prijzig. Gekweekte parels of eigenlijk gecultiveerde parels kunnen rond de 300 en 400 euro kosten. Hierbij zit er nog verschil tussen de soort parel die je aanschaft aangezien sommigen moeilijker te kweken zijn. Voor namaakparels moet je denken aan niet meer dan 5 euro.